Nebukadnessar

Nebukadnessar

 - Wakker Geschud
U bent hier: Filosofie >> Nebukadnessar

Nebukadnessar – Zijn Weelde
Nebukadnessar was tussen 604 en 562 voor Christus de machtige Koning van het Babylonische Rijk. Talrijke spijkerschrift-tafelen en oude teksten hebben het over zijn wonderbaarlijke prestaties en zijn trotse houding. “Is Babel niet indrukwekkend, de koningsstad die ik door mijn grote macht heb gebouwd tot eer van mijn majesteit?" Nebukadnessar vertrouwde op zijn enorme rijkdom en zijn machtige strijders -- Hij had in zijn koninkrijk geen plaats voor God.

Maar, tegen het einde van zijn heerschappij werd Nebukadnessar filosofisch wakker geschud. Van de ene op de andere dag veranderde hij van een machtige koning in een ronddolende bezetene, omdat hij door een psychotische manie werd getroffen. Dit was er de oorzaak van dat hij zich als een beest ging gedragen. Hij liet zijn haar en nagels groeien, dwaalde over het platteland en at zelfs gras.

Nebukadnessar – Het Verhaal
Zeven jaar nadat hij door deze aandoening werd getroffen, kreeg Nebukadnessar zijn gezonde verstand terug; hij realiseerde zich onmiddelijk wat hij zijn hele leve lang fout had gedaan. Een ooit goddeloze heerser was nu een God-vrezend mens. Zijn filosofische reis is feitelijk vastgelegd in de oude teksten van het boek Daniël, die als een gevangene in Babylonië leefde:

  "Ik, Nebukadnessar, [sloeg] mijn ogen naar de hemel op en [...] mijn verstand [keerde] in mij terug. Ik prees de hoogste God, ik roemde en verheerlijkte de eeuwig Levende.

  Op hetzelfde moment dat ik mijn verstand terugkreeg herwon ik, tot eer van mijn koningschap, ook mijn majesteit en luister. Mijn raadsheren en machthebbers zochten mij weer op, mijn koningschap werd in ere hersteld en mijn macht nam zelfs nog toe. Ik, Nebukadnessar, roem, verhef en verheerlijk nu de koning van de hemel:

  Al zijn daden zijn juist
  en zijn paden recht.
  Wie hoogmoedig zijn,
  kan hij vernederen.”

Nebukadnessar – Zijn Vernedering
Nebukadnessar was een machtige koning die over een uitgestrekt koninkrijk heerste. Naar de maatstaven van de wereld was hij de machtigste man in zijn tijd. Maar door een tijdlang vernederd te worden herkende Nebukadnessar dat God een nog veel machtiger koning is die over een koninkrijk regeert dat eeuwigdurend is.

Leer Meer!

Met dank aan THE GREAT PURSUIT: The Message for Those In Search of God, door Eugene H. Peterson en Randall Niles (NavPress 2007).


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


View Short Video Clip on
Nebukadnessar

Nebukadnessar
Filosofische Wereldbeelden

Nietzsche en de Dwaze mens
Bertrand Russell
Het Leven van Koning David
De Prestaties van Blaise Pascal
Gilgamesj
Abd-ar-Rahman III
Citaten van C.S. Lewis
De Griekse Filosoof Plato
Grote Filosofen
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Nebukadnessar to My Google!
Add Nebukadnessar to My Yahoo!
XML Feed: NebukadnessarWat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.