Alles Over Filosofie Een grijze, stalen zee - Alles Over Filosofie Banier

Gilgamesj


Gilgamesj – De geschiedenis
Gilgamesj was bijna 5000 jaar geleden de koning van Uruk in Sumerië, een stadstaat aan de rivier de Eufraat in het hedendaagse Irak. Gilgamesj was de grote held in talrijke avonturen en legendes, zelfs honderden jaren na zijn dood. Een groot aantal van deze verhalen werd op kleitabletten vastgelegd. We weten nu dat deze tabletten meer dan 4000 jaar oud zijn. Deze verzameling spijkerschrifttabletten staat nu als geheel bekend als het Epos van Gilgamesj.


Gilgamesj – Het epos
Het Epos van Gilgamesj bestaat eigenlijk uit twee hoofddelen. Het eerste deel is een heel avontuurlijk verhaal waarin de heldhaftige koning ongelooflijke monsters verslaat, ontsnapt aan vreselijke godheden en talrijke mooie dames het hof maakt. Maar het tweede deel van het epos openbaart de filosofische zijde van deze grote koning en veroveraar.

Tegen het einde van zijn heldhaftige leven ontmoet Gilgamesj een barmeisje, Sidoeri genaamd. Aanvankelijk is Sidoeri bang voor Gilgamesj, vanwege zijn woeste en bloedige uiterlijk, maar al snel ontdekt zij de diepte van het pijnlijke verleden van deze dappere strijder. Terwijl Gilgamesj opschept over zijn prestaties en zijn vijanden, weet Sidoeri deze schone schijn te doorbreken. Gilgamesj bezwijkt al snel onder het gewicht van de ijdelheid van het leven en in spijkerschrifttablet nummer 10 verwoordt Sidoeri het hart van de zaak:

    "O machtige koning, vergeet nu niet dat alleen goden eeuwig waken. Mensen komen en gaan; dat is het noodlot dat op de Tafelen der Bestemming is verordend. Dus op een dag zult U ook heengaan, maar zing en dans tot die dag aanbreekt.

    Eet Uw warm bereid voedsel en drink Uw koele kruiken bier zoveel U maar wilt. Koester de kinderen die door Uw liefde het leven is geschonken. Was het vuil van het leven weg in warm water. Breng de tijd in vreugde door met de vrouw die U hebt gekozen."

    Op de Tafelen der Bestemming is verordend dat U moet genieten van de kortstondige geneugten voor Uw weinige dagen."


Gilgamesj – De zoektocht naar betekenis
Net als de “Prediker” in in het gelijknamige Bijbelboek wordt de machtige Gilgamesj gedwongen om zijn broze menselijke toestand onder ogen te zien. Aan het einde van zijn leven realiseert hij zich wat de eenvoudige waarheden van het bestaan zijn en begint hij aan een nieuwe zoektocht naar eeuwige betekenis.


Leer meer!

Met dank aan THE GREAT PURSUIT: The Message for Those In Search of God, door Eugene H. Peterson en Randall Niles (NavPress 2007)

Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden