Alles Over Filosofie Een grijze, stalen zee - Alles Over Filosofie Banier

Wie ben ik?


Wie ben ik? – De strijd
Wie ben ik? Enkele jaren geleden raakte ik op een internationale vlucht in een diep gesprek verwikkeld met een vrouw die op weg was naar een New Age symposium over zelfhulp. “Jij hebt alle waarheid die je nodig hebt al binnenin jou”, vertelde ze mij. “Jij bent god.”

Maanden later vertelde een middelbare scholier mij over zijn gewelddadige vader. “Het spijt me”, zei ik. “Jij verdient dat echt niet.” De jongeman keek mij met holle ogen aan en zei: “Mijn vader zegt dat ik dat wel verdien. Hij denkt dat ik waardeloos ben.”

Een tijdje geleden bekende een studentenleider op een groot Christelijk college aan mij dat hij zich aangetrokken voelde tot mensen van hetzelfde geslacht. “Ik dacht dat dit gewoon een fase was waar ik doorheen ging,” zei hij. “Maar ik besef nu dat dit is wie ik ben.”


Wie ben ik? – De identiteitscrisis
Onze hele cultuur lijkt te zijn doordrongen van een identiteitscrisis. Mensen weten niet wie ze zijn. We worden dagelijks gebombardeerd met leugens. “Je bent hoe je eruit ziet.” “Je bent wat je koopt.” “Je bent slechts een dier met een bewustzijn.” “Je bent datgene wat je verkiest te zijn.” “Jij bent helemaal niets.”

Het is niet verrassend dat mensen in de war zijn.

Wat is de oorzaak van deze identiteitscrisis? Het probleem komt voort uit ons wereldbeeld. Omdat wij naar de gelijkenis van God zijn geschapen, is God het vaste referentiepunt waarmee ons functioneren, ons doel en onze waarde kunnen worden bepaald. Als wij willen weten wie wij zijn, dan moeten we allereerst (naar Hem) opkijken, niet om ons heen kijken (naar anderen) of naar ons innerlijk (naar onszelf).


Wie ben ik? – Het geestelijke element
Wie ben ik? Voor mensen die God hebben afgewezen of Hem zijn vergeten, zoals atheïsten, bestaan mensen gewoon. Wat maakt mensen dan waardevol? Wij kijken om ons heen naar de beste, de slimste of de populairste mensen. Natuurlijk staan de zwakken, de gehandicapten en andere buitenbeentjes dan aan de zijlijn. De geschiedenis en het avondjournaal tonen ons de vreselijke gevolgen van deze denkwijze.

Aan het andere uiteinde van het spectrum vinden we de pantheïsten, die zeggen dat god een abstract principe is dat in ieder van ons kan worden gevonden. Daarom hoeven we slechts naar ons eigen innerlijk te kijken om onze eigenwaarde te vinden. Natuurlijk zullen er dan mensen zijn die in hun innerlijk het verlangen vinden om anderen te helpen, maar er zullen ook mensen zijn die daar een verlangen aantreffen om anderen kwaad te berokkenen. Als iedereen god is, wie heeft er dan gelijk?

Culturen die God niet erkennen zullen, zonder uitzondering, hun mensen ontmenselijken. Maar de Bijbelse levensbeschouwing leert ons dat wij op een wonderbaarlijke manier door God zijn geschapen en ontworpen zijn voor Zijn nobele doelen. Ondanks onze zondige natuur kunnen wij in Christus met God verzoend worden en een correct begrip verkrijgen van wie wij zijn en waarom wij waardevol zijn.


Waarom ben ik hier? Leer meer!

Met dank aan John Stonestreet van Summit Ministries

Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden