Is God Echt?

Is God Echt?

 Ja Uit Noodzakelijkheid
U bent hier: Filosofie >> Is God Echt?

Is God Echt? Een Vraagstuk Over de Oorsprong
Is God echt? Verrassend genoeg is deze fundamentele vraag erg simplistisch van aard. Deze wordt opgelost door een andere vraag te stellen: "Waar kwam alles vandaan?" Waar kwamen ruimte, tijd, materie, energie en informatie vandaan?

TheÔsten hebben altijd erkend dat een Intelligent Ontwerper de bron van alles is. Aan de andere kant geloven atheÔsten dat er geen Oppermachtig Wezen is. Vůůr de 20e eeuw onderschreef de meerderheid van atheÔsten het idee dat het universum eeuwig was, zonder een noodzaak voor een Schepper. Maar, wetten zoals de thermodynamica en ontdekkingen zoals de bewegingen van de sterrenstelsels en proton-verval hebben de wetenschappelijke autoriteiten tot de volgende absolute zekerheid geleid -- het universum had ooit een begin! De implicaties van deze wetenschappelijke observaties hebben er toe geleid dat atheÔsten op zoek zijn gegaan naar een mechanisme waarmee het universum zichzelf via willekeurig toeval, dus zonder een Intelligent Regisseur, zou kunnen hebben ontwikkeld. De noodzaak voor een dergelijk mechanisme is fundamenteel voor atheÔsten omdat, als zij niet in staat zijn om een dergelijk mechanisme te identificeren, zij dan ofwel de noodzaak voor een Schepper God moeten erkennen of eenvoudigweg moeten accepteren dat ze een onredelijk wereldbeeld aanhangen. Stap in de Oerknal-theorie, de hieraan gerelateerde Uitdijend Universum TheorieŽn, en Darwin's evolutie-theorie.

Is God Echt? Het Evolutie Paradigma
Is God Echt? Niet als je het Brits natuuronderzoeker Charles Darwin vraagt. In 1859 stelde Darwin een mechanisme voor waarmee een evolutionaire afstamming van een gemeenschappelijke voorouder mogelijk zou kunnen zijn zonder de toevlucht tot een Schepper God te hoeven nemen. En zo begon de campagne om God uit de wetenschap uit te sluiten. Het mechanisme? Natuurlijke Selectie. Ondertussen is bewezen dat Natuurlijke Selectie een conservatief proces is en niet een scheppend, creatief mechanisme. Desalniettemin houden atheÔsten enthousiast vast aan de Neo-Darwiniaanse theorie. Op een frappante manier is Evolutie een "religie" geworden, waar het geloof de empirische wetenschap overtroeft.

H.S. Lipson, Professor in de Natuurkunde aan de Universiteit van Manchester, Groot-BrittanniŽ, is het hiermee eens: "Feitelijk is evolutie in zekere zin een wetenschappelijke religie geworden; bijna alle wetenschappers hebben het geaccepteerd, en velen zijn bereid om hun waarnemingen Ďom te buigení om deze ermee te laten overeenstemmen" ("A Physicist Looks at Evolution", Physics Bulletin, vol. 31, Mei 1980, p. 138).

In de 19e eeuw, en zelfs tot in het midden van de 20e eeuw, leek de evolutionaire theorie plausibel. In die tijd was onze kennis over de moleculaire biologie en genetica zeer gelimiteerd. Vervolgens, beginnend in de jaren '50, begon onze kennis over de microscopische wereld om ons heen (en in ons zelf) met grote sprongen te groeien. Vandaag de dag is onze kennis over externe en interne biologische complexiteit, technologie en ontwerp overweldigend. Door ongekende ontdekkingen in de vakgebieden van de biologie, anatomie, bio-chemie en genetica, is het steeds duidelijker geworden dat leven het resultaat is van een Intelligent Ontwerp. Het "eenvoudige" wordt tegenwoordig helemaal niet meer als "eenvoudig" bestempeld. We kunnen nu bijvoorbeeld de ingewikkelde wereld van de "eenvoudige" bacterie bekijken en ons realiseren dat zijn voortstuwingsmechanisme alleen al complexer is dan de buitenboordmotor van een vissersboot. De Ontwerptheorie vertelt ons dat bepaalde dingen, zoals dit Bacterieel Flagellum, "onreduceerbaar complex" zijn. De Informatie-theorie vertelt ons dat ontwerp het resultaat is van intelligentie. Nou, als het overduidelijke ontwerp in levende systemen het resultaat is van een verstand, wiens verstand is dat dan? Het verstand van God!

Is God Echt? De Humanistische Campagne
Vraag een Humanist, "Is God Echt?" en je zal een resonerend "Nee!" te horen krijgen. Wat is een Humanist? Een Humanist is iemand die de Humanistische filosofie aanhangt - deze is in werkelijkheid een atheÔstische "religie" die op 19e en 20e eeuwse funderingen is gestoeld, zoals de Oerknal- en Evolutie-theorieŽn. In 1933 kwamen de Humanisten bij elkaar en penden hun doctrine in zwart op wit neer. Het document werd "Het Humanistisch Manifest" genoemd. De eerste regel van het 1e Manifest stelt: "Religieuze humanisten beschouwen het universum als zelf-bestaand en niet geschapen". De tweede regel stelt: "Humanisme gelooft dat de mens een onderdeel van de natuur is en dat hij als gevolg van een continu proces naar boven is gekomen". (De Humanisten hebben hun Manifest in de jaren '70 bijgewerkt.) In het algemeen geloven Humanisten dat de Oerknal (of ťťn van de hieraan gerelateerde Uitdijend Universum TheorieŽn) de oorsprong van het universum zoals wij dat kennen heeft veroorzaakt. Hierop voortbordurend hangen Humanisten het idee aan dat willekeurige, macro-evolutionaire processen de mensheid hebben voortgebracht - van een blubber, via de dierentuin, tot jou zelf, in miljarden jaren.

Onderzoek Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Is God Echt
Kritisch Denken Les 1
Bestaat God
Goden en Godinnen
Moraliteit
Waarom Ben Ik Hier
De Filosofie van het Leven
Morele Ethiek
God
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Is God Echt? to My Google!
Add Is God Echt? to My Yahoo!
XML Feed: Is God Echt?Wat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.