Het Leven van Sint Augustinus

Het Leven van Sint Augustinus

 
U bent hier: Filosofie >> Het Leven van Sint Augustinus

Het Leven van Sint Augustinus - Geschiedenis
Het levensverhaal van St. Augustinus, de zoon van een Romeins generaal in Noord-Afrika, begon in 354 na Christus. Toen hij 19 jaar oud was las hij een verhandeling van Cicero over de betekenis van "de waarheid". Op dat moment wijdde Augustinus zich volledig aan het onderzoeken van dit intrigerende, doch onwezenlijke begrip.

Op zijn filosofische levensreis door zijn leven ervoer Augustinus veel pijn en lijden. Hij ging door fasen waarin hij met zware depressies en verlammend verdriet te maken had. Hij was getuige van zaken die eenvoudigweg niet met de theologische doctrine verenigd konden worden. Het was juist deze onverenigbare uitwisseling tussen de waarheid en het kwaad dat Augustinus meer dan een decennium lang van de ene naar de andere filosofie deed springen.

Toen hij 31 jaar oud was ervoer Augustinus een bovennatuurlijke ervaring "alsof een licht mijn hart binnen stroomde dat mij van alle beklemmingen bevrijdde". Op dat moment werden "alle schaduwen der twijfel verdreven" en aanvaardde hij God als een deel van zijn leven.

Het Leven van Sint Augustinus - Worstelingen
Hoewel Augustinus later een groot man van het geloof zou worden, had hij nog steeds problemen met de zichtbare pijn, lijden en kwaad die door God werden toegestaan. In zijn eerste boek, Over orde (386 na Christus), schreef Augustinus:

    “Er is niets waarnaar zelfs de meest begaafde mensen meer verlangen dan om eindelijk te kunnen begrijpen hoe iemand nog steeds kan geloven dat God zich om de dingen der mens bekommert, in beschouwing nemend hoeveel kwaad er in de wereld is."
Gedurende de veertig jaar die hierop volgden, worstelde Augustinus met de realiteit van deze paradox. Hij concentreerde zich op de aard van God in de Schrift en op God's schijnbare verlangen voor de mensheid. Hij stelde vast dat God ons had geschapen om een relatie met Hem te hebben en dat het onmogelijk is om een authentieke relatie met een stel marionetten te hebben. Blijkbaar wilde God dat we de mogelijkheid hadden om hem vrijelijk af te wijzen of om ongedwongen voor Hem te kiezen. Maar natuurlijk is het zo, als we een vrije wil hebben, dat we de mogelijkheid hebben om voor liefde of haat te kiezen -- goed of kwaad. Na vier decennia over dit onderwerp geschreven te hebben concludeerde Augustinus dat "God had besloten dat het beter voor ons was om goed uit kwaad voort te brengen dan om helemaal niet onder het kwaad te lijden".

Het Leven van Sint Augustinus – In Zijn Woorden
Nadat hij een kind had horen zeggen: "pak het op en lees", opende St. Augustinus de Bijbel en las hij Romeinen 13:13-14. Als gevolg hiervan schreef hij het volgende: "onmiddelijk, nadat ik de laatste woorden van de zin had gelezen, was het alsof een licht mijn hart binnen stroomde dat mij van alle beklemmingen bevrijdde. Alle schaduwen der twijfel werden verdreven” (Belijdenissen 8.12).

Over de natuur en God -
“. . .de hele natuur is daarom goed, omdat de Schepper van de hele natuur oppermachtig goed is. Maar de natuur is niet oppermachtig en onveranderlijk goed zoals de Schepper ervan” (Handboek 4.12).

“In hun bedorven toestand imiteert de hele mensheid U [God]. En toch plaatsen zij zichzelf op een afstand van U en verheffen zij zichzelf tegenover U. Maar zelfs in deze imitatie erkennen zij dat U de schepper van de gehele natuur bent en geven zij dus toe dat er geen plaats is waar zij volledig aan U kunnen ontsnappen” (Belijdenissen 2.6).

Op zijn reis –
“Onze harten zijn rusteloos tot zij hun rust in U [God] vinden” (Belijdenissen 1.1).

Leer Meer!

Delen van dit artikel uit: THE GREAT PURSUIT: The Message for Those In Search of God, door Eugene H. Peterson en Randall Niles (NavPress 2007).


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Aristoteles
Thomas van Aquino
Het Leven van Koning David
De Prestaties van Blaise Pascal
Nebukadnessar
Nietzsche en de Dwaze mens
Filosofische Citaten
Citaten van C.S. Lewis
Abd-ar-Rahman III
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Het Leven van Sint Augustinus to My Google!
Add Het Leven van Sint Augustinus to My Yahoo!
XML Feed: Het Leven van Sint AugustinusWat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.