Gilgamesj

Gilgamesj

 - De Mensheid
U bent hier: Filosofie >> Gilgamesj

Gilgamesj – De Geschiedenis
Bijna 5000 jaar geleden was Gilgamesj de Koning van Uruk in Sumerië, een stadstaat aan de rivier de Eufraat in het hedendaagse Irak. Gilgamesj was de held die in talrijke avonturen en legendarische verhalen centraal stond, zelfs honderden jaren nadat hij leefde. Een groot aantal van deze verhalen werd op oude kleitabletten vastgelegd, waarvan is vastgesteld dat ze meer dan 4000 jaar oud zijn. Deze verzameling van spijkerschrift-tafelen staat nu als geheel bekend als het Epos van Gilgamesj.

Gilgamesj – Het Epos
Het Epos van Gilgamesj wordt in twee hoofdgedeelten onderverdeeld. Het eerste deel is een sterk avontuurlijk verhaal waarin de heldhaftige koning ongelooflijke monsters verslaat, uit de handen van verschrikkelijke goden ontsnapt en talrijke mooie dames het hof maakt. Maar het tweede deel van het Epos onthult de filosofische zijde van deze grote koning en veroveraar.

Tegen het einde van zijn heldhaftige leven ontmoet Gilgamesj een barmeisje met de naam Sidoeri. In het begin is Sidoeri bang voor Gilgamesj, vanwege zijn woeste en met bloed besmeurde uiterlijk, maar al snel ontdekt zij de diepte van het pijnlijke verleden van deze dappere strijder. Terwijl Gilgamesj opschept over zijn prestaties en zijn vijanden, weet Sidoeri deze schone schijn te doorbreken. Gilgamesj bezwijkt al snel onder het gewicht van de ijdelheid van het leven en in (spijkerschrift-)tafel 10 treft Sidoeri het hart van de zaak (vertaald uit het Engels):

    "O Machtige Koning, herinner U nu dat alleen goden eeuwig waken. Mensen komen en gaan, dat het is het noodlot dat op de Tafelen der Bestemming is verordend. Dus op een dag zult U ook heengaan, maar Zing en dans tot die dag aanbreekt.

    Eet Uw warm bereide voedsel en drink Uw koele kruiken bier zoveel U maar wilt. Koester de kinderen die door Uw liefde het leven is gegeven. Was het vuil van het leven weg in warm gehaald water. Breng de tijd in vreugde door met de door U gekozen vrouw."

    Op de Tafelen der Bestemming is dit verordend Dat U in Uw beperkte dagen van de kortstondige geneugten moet genieten."

Gilgamesj – De Zoektocht Naar Betekenis
Net als de “Prediker” in in het Bijbelse boek Prediker wordt de machtige Gilgamesj gedwongen om zijn broze menselijke toestand onder ogen te zien. Aan het einde van zijn leven realiseert hij zich wat de eenvoudige waarheden van het bestaan zijn en begint hij aan een nieuwe zoektocht naar eeuwige betekenis.

Leer Meer!

Met dank aan THE GREAT PURSUIT: The Message for Those In Search of God, door Eugene H. Peterson en Randall Niles (NavPress 2007)


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Bertrand Russell
Thomas van Aquino
Het Leven van Confucius
De Griekse Filosoof Plato
De Prestaties van Blaise Pascal
Nebukadnessar
Antony Flew
Het Leven van Sint Augustinus
Citaten van C.S. Lewis
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Gilgamesj to My Google!
Add Gilgamesj to My Yahoo!
XML Feed: GilgamesjWat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.