Evolutionisme

Evolutionisme

 - Lange Halen
U bent hier: Filosofie >> Evolutionisme

Evolutionisme - Een Algemene Definitie
"Evolutionisme" betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Er zijn bijvoorbeeld the´stische evolutionisten en athe´stische evolutionisten. Maar de primaire premisse achter het evolutionaire wereldbeeld is athe´stisch. The´stische evolutionisten zijn zij die in staat zijn om een compromis te bereiken tussen twee zeer verschillende wereldbeelden: creationisme en evolutionisme. Evolutionisme is in zijn meest pure vorm het idee dat dit universum het resultaat is van willekeurige kosmische ongelukken. Het leven ontstond spontaan via toevallige chemische processen, en alle levensvormen zijn aan elkaar verwant en delen een gemeenschappelijke voorouder - van bananen tot vogels, van vissen tot bloemen, van apen tot Adam, etcetera.

Evolutionisme - Een Breed Overzicht
Evolutionisme is een wereldbeeld dat er naar streeft om elk aspect van deze wereld waarin we leven te verklaren. Het bevat een breed scala aan onderwerpen, van astronomie tot scheikunde tot biologie. De kern van het evolutionisme bestaat er uit dat er verschillende fasen bestonden in de evolutie van ons universum:

Kosmische evolutie. Hoewel de oorspronkelijke Oerknal ("Big Bang") Theorie nu "dood" is, zijn verschillende "Uitdijend Universum TheorieŰn" (UUT's) uit de as van de Oerknal verrezen. Beginnend met Alan Guth aan het eind van de jaren '90 (The Inflationary Universe: The Quest for a New Theory of Cosmic Origins, oftewel: Het Uitdijend Universum: De Zoektocht naar een Nieuwe Theorie voor de Kosmische Oorsprong), heeft de wetenschappelijke gemeenschap nu ongeveer 50 verschillende UUT varianten. Het algemene idee blijft hetzelfde: In het begin was er niets. Vervolgens verscheen er plotsklaps een "singulariteit" en deze explodeerde, en de rest is allemaal geschiedenis.

Stellaire evolutie, chemische evolutie en planetaire evolutie. Na de Oerknal evolueerden sterren en planeten geleidelijk. Er wordt verondersteld dat de initiŰle explosie Waterstof, Helium en mogelijk ook Lithium voortbracht. Deze drie elementen werden gecomprimeerd en vormden zo de eerste sterren. Dat is stellaire evolutie. De ongelooflijke hitte en druk in het binnenste van deze vroege sterren werkten in op de Waterstof en het Helium, en hierdoor werden vele van de chemische elementen die we vandaag de dag waarnemen geproduceerd. Dit is chemische evolutie. We hebben 118 chemische elementen ge´dentificeerd, van Waterstof (H) tot Ununoctium (Uuo). 90 van de eerste 92 elementen die in het Periodiek systeem van de Chemische Elementen staan worden verondersteld "natuurlijk" voor te komen, met als enige uitzonderingen Technetium ("Tc", 43) en Promethium ("Pm", 61). Hoe ontstonden deze andere 88 elementen dan? Er wordt gesteld dat deze in het binnenste van sterren werden geproduceerd. Toen deze sterren stierven kwamen deze chemische elementen vrij in de ruimte. Deze elementen kwamen uiteindelijk via natuurlijke krachten samen, concentreerden zich en vormden planeten, meer sterren, en zonnestelsels zoals het onze. Dit is stellaire en planetaire evolutie.

Organische evolutie. Dit is het idee dat het leven spontaan ontstond in een "prebiotische soep".

Macro-evolutie. Dit is het breed geaccepteerde idee dat al het leven aan elkaar gerelateerd is en van een gemeenschappelijke voorouder afstamt: de vogels en de bananen, de vissen en de bloemen -- allemaal aan elkaar gerelateerd. "From the goo, through the zoo, to you!" Oftewel: uit het slijk, via de dierentuin, naar jou.... na verloop van miljoenen jaren! Dit is de fase van evolutie die Charles Darwin in zijn klassieker Origin of Species (Oorsprong der Soorten), die in 1859 werd gepubliceerd, zo populair maakte. Darwin vond de theorie niet uit, maar gaf deze geloofwaardigheid door deze van een een plausibel mechanisme te voorzien: natuurlijke selectie.

Evolutionisme - Micro-evolutie
De laatste fase die in het evolutionisme wordt onderwezen is Micro-evolutie. Deze evolutionaire fase is uniek omdat creationisten en evolutionisten het hier in het algemeen over eens zijn. Dit is het idee dat er variaties binnen verschillende soorten dieren kunnen bestaan. Er zijn lange mensen, korte mensen, zwarte mensen en blanke mensen. Er bestaan verschillende tinten huidskleur en veel verschillende oogkleuren, maar mensen zijn nog steeds mensen. Je bent niet minder menselijk dan iemand anders alleen omdat je huidskleur anders is dan die van anderen. Nee, we zijn allemaal mensen; we vertonen slechts andere eigenschappen. Het menselijk DNA maakt deze verschillende karakteristieken mogelijk. Maar er wordt gedacht dat de variatie door deze genetische code wordt begrensd. De code zelf maakt het mogelijk dat er variatie optreedt, maar er zijn genetische grenzen ingesteld om deze te limiteren (mensen veranderen niet in niet-mensen, en varkens zullen nooit vliegen).

Lees Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Bewijs Voor Schepping
Waarom ik in God geloof
De Cambrische Explosie
Evolutionisme
Evolutie Van De Mens
Evolutie van de Mens
DNA Replicatie
Bewijs Voor Evolutie
Evolutie
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Evolutionisme to My Google!
Add Evolutionisme to My Yahoo!
XML Feed: EvolutionismeWat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.