De Prestaties van Blaise Pascal

De Prestaties van Blaise Pascal

 
U bent hier: Filosofie >> De Prestaties van Blaise Pascal

De Prestaties van Blaise Pascal
Blaise Pascal was een briljant wetenschapper, wiskundige en filosoof die in 1623 werd geboren. Hoewel hij slechts 39 jaar oud werd, schiep hij wiskundige theorema die tot de dag van vandaag in gebruik zijn. Hij stond bekend vanwege zijn meesterschap in de logica, de rede en de waarschijnlijkheidsrekening en hij schreef hele boekwerken over theorieën, retoriek en proza die in het hedendaagse onderwijs nog steeds fundamenteel zijn. Of het nu ging om het ontwerpen van een mechanische rekenmachine, het ontdekken van de eigenschappen van een vacuüm of het bespreken van het bestaan van God met de knapste breinen in heel Europa, Pascal stond te boek als een werkelijk uitzonderlijk intellectueel.

Volgens Pascal is de mensheid zowel nobel als berooid. Nobel, omdat we naar God's evenbeeld zijn geschapen; berooid, omdat we gevallen en van Hem vervreemd zijn.

    “Wat voor een maniak is de mens? Wat een nieuwtje is hij, hoe absurd is hij, hoe chaotisch en wat een brok tegenstrijdigheden, en toch: wat een talent! Hij is de rechter over alle dingen, maar toch een zwakke worm. Hij is de bergplaats van de waarheid, maar toch vervalt hij in twijfel en fouten. Hij is de glorie en het uitschot van het universum!”

De Prestaties van Blaise Pascal – Zijn Vragen
Hoewel Pascal het verstand van een genie had, worstelde hij met vraagstukken over de ziel. Dit begon met het onverdraaglijke verlies van zijn moeder door een mysterieuze ziekte toen hij drie jaar oud was, en later leed hij zelf aan een ziekte die het leven uit hem deed wegstromen. Pascal's intellect bleek uiteindelijk niet in staat om al zijn vragen te beantwoorden.

Op 23 November 1654 was Blaise Pascal het 17e hoofdstuk van het boek Johannes aan het lezen, toen hij een levensveranderende ontmoeting met God had. Hij schreef het volgende:

Van ongeveer half elf 's avonds tot ongeveer een uur na middernacht,
VUUR
"God van Abraham, God van Isaak, God van Jacob", niet van filosofen en schriftgeleerden
Zekerheid, hartelijke vreugde, vrede.
God van Jezus Christus.
God van Jezus Christus.
De wereld vergeten, alles behalve God.
"Rechtvaardige Vader, de wereld kent u niet, maar ik ken u" (Johannes 17:25).
Vreugde, vreugde, vreugde, tranen van vreugde.

De Prestaties van Blaise Pascal – Zijn Openbaring
Op dat moment wist Pascal dat het niet voldoende was om dingen over God te weten of om met de grootste denkers in de wereld over Zijn bestaan te redetwisten. Nee, het was essentieel om God persoonlijk te ontmoeten.

Pascal was een intellectuele reus die jarenlang over God schreef. Maar het was deze emotionele gebeurtenis die Pascal wakker schudde en hem de waarheid liet zien dat je God niet alleen met je intellect kunt kennen. Hij schreef later: "Het hart heeft zijn redenen, die de rede niet kent".

Leer Meer!

Met dank aan THE GREAT PURSUIT: The Message for Those In Search of God, door Eugene H. Peterson en Randall Niles (NavPress 2007).


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Het Leven van Koning David
Citaten van C.S. Lewis
Filosofische Citaten
Het Leven van Confucius
Abd-ar-Rahman III
Grote Filosofen
Gilgamesj
Nietzsche en de Dwaze mens
Thomas van Aquino
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Prestaties van Blaise Pascal to My Google!
Add De Prestaties van Blaise Pascal to My Yahoo!
XML Feed: De Prestaties van Blaise PascalWat denk jij? Bestaat er zoiets als een absolute morele waarheid?
Ja   Nee  
Filosofie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutPhilosophy.org, Alle Rechten Voorbehouden.